Blesky sú vždy nebezpečné

Blesky sú vždy nebezpečné. Radšej sa im vyhnúť z veľkej diaľky a sedieť doma v suchu a v teple. O šachových bleskových partiách to však neplatí. Zvlášť mladých priam magicky priťahujú a starší si nechcú pripustiť, že by to hrať zabudli. Majstrovstvá Bratislavského šachového zväzu v bleskovom šachu jednotlivcov 2023 sú ideálnou príležitosťou, aby sa všetci stretli za šachovým stolom a férovo si to medzi sebou rozdali. Už sa to pomaly, ale iste stáva tradíciou, že piatkový večerný bleskový turnaj je vyvrcholením Bratislavského šachového leta, ktoré si získava čoraz väčšiu popularitu.

V račianskom Nemeckom kultúrnom dome sa poschádzali nielen Bratislavčania, ale aj hráči z väčšej diaľky a prišla aj kvalita, mali sme tu 10 hráčov s titulmi FIDE, zastúpených 10 federácií a zároveň vysokú účasť, 79 hráčov je na letné dovolenkové obdobie príjemným prekvapením a zároveň signálom do budúcnosti, že tento termín mnohým vyhovuje.

Celkovým víťazom sa stal FM Richard Turčan

Hralo sa tempom 3 min + 2 sek/ťah na 13 kôl. Posledné dve kolá už boli pre všetkých náročné, viacerí mali za sebou ťažký turnaj, ale podmienky boli rovnaké pre každého. Napínavé to bolo až do konca, hoci prvé miesto bolo jasné, dominoval FM Richard Turčan, ktorý získal 11 bodov. O ďalšie miesta sa však tuho bojovalo, striebro napokon získal napriek prehre v poslednom kole Rakúšan FM Peter Bálint (9,5 boda) o lepšie pomocné hodnotenie pred tretím FM Martinom Jablonickým, štvrtý skončil Malajzijčan Navaratnam Rohan Shan Tze a piaty János Dudáš z Maďarska.

Najlepším hráčom z klubov BŠZ bol Ondrej Vadila.

Vyhodnocovalo sa však aj poradie hráčov z klubov Bratislavského šachového zväzu. Víťazom sa stal Ondrej Vadila zo Slovanu (získal aj ocenenie pre najlepšieho juniora U20), druhý skončil Vladimír Bochnička z KŠN a tretí Pavol Danek z ŠK Krasňany (bol aj najlepším seniorom S60). Najlepšou ženou BŠZ sa stala Lucia Tomčániová z Doprastavu. Gratulujeme všetkým víťazom.

Najviac plusových bodov do ratingu získal Oliver Kováčik

Chcem tiež vyzdvihnúť hráčov s najväčšími plusovými bodmi, ktorých sme síce špeciálne neocenili, ale zaslúžia si pochvalu. 13 kolový maratón pri súčasnom koeficiente 40 na bleskové turnaje pre mladých hráčov poskytol veľkú šancu nazbierať kvantum bodov. Štvorica mladých súperov stred poľa priam valcovala: Oliver Kováčik 7 bodov (+266 do blitz ratingu!), Oliver Kudela 6,5 boda (+233), Teodor Malaschitz 6,5 boda (+220), Martin Srnák 6,5 boda (+205). Nad sto plusových bodov získali aj: Richard Hasala (+187), Richard Pisarčík (+172), Radovan Vachálek (+156), Marek Ďurovka (+135), Adam Ďuračka (+120) a Karol Paluska (+114).

Hlavnému rozhodcovi Michalovi Vrbovi asistovala Saška Strelbitská, výsledky zapisoval organizátor Martin Hunčár, všetko fungovalo až na štrajkujúcu tlačiareň v závere, prítomným dobre padlo aj občerstvenie, ktoré už bolo v cene štartovného (jablko, musli tyčinka, čokoláda a možnosť dať si kávu, najmenší dostali aj nanuky).

Okrem MČ Rača, ktorá vychádza šachistom v ústrety, sa chceme poďakovať aj Bratislavskému šachovému zväzu, ktorý prispel na finančné prémie hráčom BŠZ a zabezpečil najlepším aj medaily.

Kompletné výsledky nájdete tu: https://chess-results.com/tnr725561.aspx?lan=4&art=0&fed=SVK&turdet=YES&flag=30

Fotky z turnaja (ale aj ostatných turnajov Bratislavského šachového leta) nájdete aj na facebooku Bratislavskej šachovej akadémie. https://www.facebook.com/sachova.akademia/photos_albums

 Martin Hunčár, hlavný organizátor