V nedeľu 8.10 sa skončil 38. ročník Európskeho pohára šachových klubov a 27. ročník Európskeho pohára klubov žien v albánskom letovisku Durrës.

Podujatie prekonalo účastnícky rekord 110 tímov z 34 európskych federácií. O Európsky pohár súťažilo 84 tímov mužov a súťaže žien sa zúčastnilo 26 tímov. Svoje kluby reprezentovalo celkovo 720 hráčov vrátane 150 veľmajstrov a viac ako 400 titulovaných hráčov. Slovensko reprezentujú majster SR klub z Dunajskej Stredy a vicemajster našej domácej extraligy družstvo ŠK JAVES Modra.

Najlepšími a najvyššie nasadenými družstvami podujatia sú Superchess (Rumunsko, priemer hodnotenia 2711) s bývalým majstrom sveta Anandom, Nový Bor (Česká republika, priemer hodnotenia 2665), Anieres – Le Grand Echiquier (Francúzsko, priemer hodnotenia 2657), Offerspill Sjakkubb (Nórsko, priemer hodnotenia 2650) s bývalým majstrom sveta a v súčasnosti najlepším hráčom sveta Magnusom Carlsenom a Schachclub Viernheim 1934 e.V. (Nemecko, priemer hodnotenia 2649). Náš vicemajster z Modry je nasadený ako 20. najlepší klub podujatia.

V 1.kole ŠK JAVES Modra nastúpil proti družstvu z belgického Wetterenu, ktorý po dlhom a ťažkom boji zdolávajú 3,5:2,5 výhrou v poslednom zápase FM Jozefa Federiča.

V 2.kole modrania opätovne nastúpili proti družstvu z Belgicka tentokrát však z Wirtzfeldu, a aj toto družstvo porážajú rovnakým výsledkom 3,5:2,5. Opätovne rozhoduje o našom úspechu FM Jozef Federič remízou.

Počas tretieho dňa družstvom prebehla nepríjemná viróza spôsobená zrejme neumytou zeleninou a ovocím v miestnom hoteli, ktorá niektorých jej hráčov musela nechať na izbe, a tak v 3.kole nastupujú modrania čiastočne oslabený proti maďarskému majstrovi a top favoritovi na celkové umiestnenie družstvu Sentimento Ajka v zostave s našou slovenskou jednotkou GM Jergušom Pecháčom. Po vcelku dobrom a kolektívnom výkone, kde je treba vyzdvihnúť najmä partiu FM Patrika Števíka nakoniec prehrávajú 1,5:4,5.

Do 4.kola nastúpilo družstvo konečne v plnej zostave, čo si odnieslo mladé a vysoko talentované družstvo z nemeckého TSV Schoenaich, chlapci z Modry vyhrávajú fantastickým výsledkom vysoko 5:1.

Po tejto výhre je náš vicemajster po 4.kole na priebežnom 20.mieste so 6 bodmi.

Dnes ich čaká na piatom online stole slovinský majster Tajfun SK Ľubľana s hráčmi ako GM Nihal Sarin, GM Volokitin, GM Viktor Erdos, nám známi a za nášho vicemajstra často hrajúci GM Ivan Šarič bývalý majster Európy.

Tento zápas vyšiel modranom nad očakávanie napriek tomu, že nakoniec z toho bola prehra 1,5:4,5 kde sa vysoký favorit triasol o svoj výsledok do posledných sekúnd partie. Súper ŠK Javes Modra nechcel nechať nič na náhodu a nastúpil vo svojej najsilnejšej zostave. Na tento zápas sa môžeme pozrieť detailnejšie. Na 1.šachovnici GM Michalík udržal remízu s mimoriadne silným a agresívnym GM Sarinom, na 2. šachovnici s prehľadom udržal remízu GM Laurusas so silným hráčom GM Volokitinom, podobne udržal remízu na 3. šachovnici aj IM Kraus s GM Erdosom, na 4. šachovnici IM Baidetskyi v mierne lepšej pozícií s pešiakom navyše túto výhodu nedokázal využiť a len svojou neskúsenosťou nakoniec partiu proti GM Šaričovi prehráva, na 5. šachovnici hral vynikajúco FM Števík a jeho súper GM Brkič mal počas celej partie s naším mladíkom plné ruky práce, nakoniec však skúsenosti veľmajstra a ešte mladícka nezrelosť nakoniec partiu otáča GM Brkič na svoju stranu, na 6.šachovnici hráč modranského družstva Baňas proti GM Markusovi zo začiatku to pre Modru nevyzeralo veľmi dobre a postupne veľmajster uťahoval svoje slučky okolo Baňasovho krku. Po čase však jedným veľmi dobrým ťahom Baňas hru vyrovnáva a veľmajster začína hrať jeden zlý ťah za druhým. V remízovej koncovke však veľmajster našiel a pripravil pascu, do ktorej sa modranský hráč nakoniec chytil. Sám GM Markus sa po zápase vyjadril, že toto bol posledný trik z jeho strany, ak by Baňas tento trik našiel ponúkol by mu remízu.

V 6.kole prichádza na rad luxemburské družstvo Bonnevoie, ktoré je podľa papierových predpokladov vyrovnaným súperom. Tento zápas však modrania zvládli na výbornú a vyhrali 4,5:1,5.

Do 7.kola ide ŠK Javes Modra v pozícií mierneho favorita proti Vikingom z Nórska. Zápas však hráčov zastihol zrejme v nie celkom dobrej pohode pod čo sa mohla podpísať únava a dlhá cesta domov 1200 km, ktoré družstvo čakalo prejsť za jeden a pol dňa. Prehra 2,5:3,5 však nakoniec v tabuľke turnaja družstvom veľmi nezamávala.

ŠK Javes Modra konči na 38. Európskom pohári družstiev na skvelom 22. mieste, čo je pre klub historickým úspechom v pohárovej Európe. Už dnes sa však začína príprava na ďalší ročník, ktorý sa uskutoční v srbskej Vrnjačka Banja, ktorá je kúpeľným mestom.

Účasť klubu ŠK Modra na Európskom pohári majstrov podporil aj Bratislavský šachový zväz.

Výsledkový servis:

https://chess-results.com/tnr774133.aspx?lan=4

Autor: Kišon, Ján