V posledný prázdninový týždeň sa od 29. augusta do 2. septembra 2018 konal už 7. ročník turnaja O pohár SNP 2018 – FIDE OPEN Dúbravan. Turnaj sa konal za podpory starostu Dúbravky RNDr. Martina Zaťoviča a MČ Dúbravka.

Hráči sa prihlasovali do turnaja len postupne a organizátor, Šachový klub Dúbravan,  mal obavy, že bude málo hráčov. Napokon sa za šachovnice posadilo 50 šachistov, čo bolo veľmi príjemným prekvapením. Dá sa povedať, že to bol po prvý raz skutočne medzinárodný turnaj, lebo svoje zastúpenie mali hráči z Bieloruska, z Rumunska a z Česka.

Boje o prvenstvo v turnaji boli veľmi vyrovnané. V popredí bojovalo 10-12 hráčov a až posledné kolo rozhodlo o výslednom poradí. Minuloročný víťaz turnaja, Igor Lintner, prekvapivo hneď v 1.kole iba remizoval, a kuriózne potom vyhral dve partie kontumačne, keď jeho súperi neprišli, čo sa na popredných šachovniciach stáva veľmi zriedkavo. Hoci dosiahol celkovo 6 bodov, stačilo to iba na 2.miesto. Víťazom turnaja sa stal Tibor Čajka, ktorý podal vyrovnaný a húževnatý výkon. Tretie miesto obsadil Ondrej Gábriš, ktorý bol po 6.kole blízko víťazstva v turnaji, ale z osobných dôvodov nemohol na 7.kolo nastúpiť.

Vyhodnotenie turnaja bolo ozvláštnené slávnostným krstom nového loga Šachového klubu Dúbravan. Akt krstu kávou, obľúbeným nápojom šachistov, vykonala Oleksandra Strelbitská, ktorá je spoluautorkou návrhu loga a predstaviteľka Dúbravskej šachovej mládeže. Logu dominuje pešiak s korunkou dámy, čo symbolizuje hlavný ciel klubu: pomáhať začínajúcim šachistom, hlavne deťom, ktoré sa postupne šachovo zlepšujú. Rovnako, ako sa pešiak zmení napr. na dámu, keď postúpi na posledný rad šachovnice. Centrálny pešiak loga je orámovaný siluetou dubového listu, aby bolo jasné, kde klub sídli. V našej milovanej Dúbravke.

Výsledky turnaja: 1. miesto Tibor Čajka (ŠK Osuské) 6,0 bodov; 2. miesto Igor Lintner (KŠN Bratislava) 6,0 bodov; 3. miesto Ondrej Gábriš (KŠ Pezinok) 5,5 bodov;4.miesto Erik Oprea (ŠK Strelec Devínska Nová Ves) 5,0 bodov; 5.miesto Andrea Bochničková (ŠK Modra) 5,0 bodov

Kategórie

Senior: 1.miesto Ján Karcol (ŠK Dom Kultúry Ružinov)

Žena: 1. miesto Ekaterina Nikanova (BLR)

Žiak: 1.miesto Daniel Chlpek (ŠK Slovan Bratislava)

Rating 1851-2000: 1. miesto Adrian Pirvulescu (ROU)

Rating 1701-1850: 1. miesto Šimon Šalgovič (ŠK Doprastav Bratislava)

Rating 1501-1700: 1. miesto Ján Matúšek (ŠK Dom Kultúry Ružinov)

Rating do 1500: 1. miesto Marek Tobias Janík (Liptovská Šachová Škola)

Najlepší hráč ŠK Dúbravan: 1.miesto Ján Duraj