Druhú septembrovú sobotu organizoval Šachový klub Doprastav Bratislava 5. ročník turnaja O pohár firmy Dansk (Dansk CUP), ktorý sa zároveň hral ako otvorené majstrovstvá Bratislavského kraja v zrýchlenom šachu jednotlivcov. Turnaj si veľmi rýchlo dokázal medzi šachistami získať popularitu a počnúc druhým ročníkom sa vždy účasť hráčov prehupla na trojciferné číslo. Ako sa tohto roku postupne napĺňala štartová listina, bolo čoraz viac zrejmé, že v jubilejnom piatom ročníku zaznamenáme rekordné počty. Organizačný tím sa z takéhoto vývoja tešil, bral to však aj ako výzvu zabezpečiť hráčom rovnaký herný komfort ako po minulé roky. Preto boli k hlavnému rozhodcovi FA Ladislavovi Šipekymu a druhému rozhodcovi IA Rastislavovi Diviakovi dodatočne povolaní ďalší traja rozhodcovia - FA Ondrej Marko, Igor Poláčik a Arpád Piroška a ako hracie miestnosti slúžili obidve jedálne. Nechýbalo ani ozvučenie, vďaka ktorému všetci prítomní počuli medzi kolami organizačné pokyny a usmernenia hlavného rozhodcu.

K prezentácii prišlo 170 hráčov zo Slovenska a ďalších desiatich zahraničných federácií. Celkovo 19 účastníkov malo šachový titul (3 veľmajstri, 7 medzinárodných majstrov, 6 Fide majstrov, 1 veľmajsterka - WGM a 2 Fide majsterky - WFM). Najvyššie nasadeným bol úradujúci vicemajster Českej republiky veľmajster GM Vojtěch Plát (2593), hrajúci za extraligový klub Sk Joly Lysá nad Labem. Na štart nastupoval ako čerstvý víťaz tradičného turnaja z prelomu augusta a septembra - 16. Pohára města Říčany. Druhým nasadeným bol kanadský hráč so slovenskými koreňmi IM Tomáš Krňan (2472), víťaz OPEN Tatry z rokov 2015-2016. Ako tretí favorit nastupoval víťaz 2. ročníka Dansku a zároveň majster Bratislavy v rapide z roku 2015, GM Milan Pacher (2454) zo Slovana Bratislava. Ďalším veľmajstrom na štartovej listine bol GM Mikuláš Maník (2435) z ŠK Prakovce, v aktuálnom ročníku siedmy na MSR v rapid šachu. Miki Maník je špecialista najmä na bleskovky, ostatné dva ročníky vyhral sprievodný bleskový turnaj hraný počas OPEN Tatry. Zaujímavým hosťom bol aj IM Peter Vavrák (2427), ďalší Slovák žijúci za veľkou mlákou. Už keď sme tu dvakrát spomínali tatranský turnaj, spomeňme ho aj do tretice - Peťo ho vyhral v roku 2007. Predvlani sa na Dansku príliš nedarilo IM Štefanovi Mazúrovi (2408) z Liptovskej šachovej školy, keď ako tretí nasadený skončil až na sedemnástej priečke, teraz mal určite o motiváciu navyše. Predvlani na Dansku nebol úspešný ani IM Zsolt Rigó (2370) z ŠK Modra, avšak vlani si to vrchovatou mierou vynahradil, keď turnaj s ôsmimi bodmi presvedčivo vyhral a teraz nastupoval z pozície obhajcu. Prvú desiatku dopĺňali: FM Samir Sahidi (2356) z Klubu šachových nádejí, úradujúci víťaz OPEN Doprastav; pravidelný hosť z Čiech a druhý z vlaňajšej edície Dansku, IM Tomáš Kulhánek (2343), hrajúci za Sk Dopravní Podnik Praha a ikona ženského šachu, olympijská reprezentantka a členka víťazného ženského družstva z Majstrovstiev Európy 1999, Regina Theissl Pokorná (2306), v súčasnosti žijúca v Rakúsku a hrajúca za Sv Pamhagen. Zvučné mená by sme našli aj na nižších miestach štartovej listiny, celkovo 41 hráčov malo rating vyšší ako 2000.

Špecifikum turnaja spočíva v podávaní obeda všetkým zúčastneným hráčom. Obed sa tradične skladal zo zeleninovej polievky s krupicovými haluškami, pečeného kurčaťa s ryžou a šalátom. Ako dezert boli na výber torty a zákusky z poprednej cukrárskej výrobne Floril (prípravu ich majstrovských kúskov bolo možné vidieť v relácii televízie JOJ Najlepšie slovenské torty). Aj napriek tomu, že celkovo bolo objednaných približne dvadsať kíl toriet a zákuskov, len sa tak po nich zaprášilo a zo stola mizli ako mávnutím čarovného prútika :-) Aby sme si ešte aj dodatočne spravili slinky a pripomenuli gastronomický zážitok, spomeňme si na šťavnatú Sacherovu tortu, lahodnú gaštanovú tortu, karamelové veterníky, kokosové guľky, Dobošovu tortu, Tvarohovú tortu s lesným ovocím, či obrovskú Mozartovu bombu.

Pred obedňajšou prestávkou sa neuskutočnilo žiadne veľké prekvapenie. Veľmajstri GM Vojtěch Plát, GM Milan Pacher a GM Mikuláš Maník mali plný počet bodov. Bolo jasné, že bič bude plieskať na konci a najťažšie boje hráči odohrajú popoludní. Najlepšie sa darilo Milanovi Pacherovi, keď udržal čierne figúry proti Mikulášovi Maníkovi a Petrovi Vavrákovi a výhodu bielych figúr využil proti Tomášovi Krňanovi. Milan obhájil prvenstvo z ročníka 2015 a opäť sa stal majstrom Bratislavy. Striebro získal v zhode so svojím nasadením Tomáš Krňan a bronzová medaila pripadla Petrovi Vavrákovi. Na štvrtú priečku sa vďaka výbornému finišu katapultoval vicešampión z majstrovstiev Európy družstiev do 18 rokov a veľký talent rakúskeho šachu IM Dominik Horvath z Sv Pamhagen.  Piaty skončil po prehre v poslednom kole GM Mikuláš Maník. Šiestu priečku obsadil FM Karol Rückschloss zo Slovana Bratislava. Zaujímavosťou je, že práve tento hráč bral na slávnostnom ceremoniáli najviac diplomov, dovedna až štyri - za celkové šieste miesto, za druhé miesto v rámci vyhodnotenia Majstrovstiev Bratislavy, za titul pre najlepšieho seniora celkovo a najlepšieho seniora v rámci Bratislavského kraja. Nasledoval na siedmej priečke IM Tomáš Kulhánek a ôsmy IM Peter Petrán, prezident klubu Slovan Bratislava. Prvý nasadený GM Vojtěch Plát sa musel po nevydarenom závere turnaja uspokojiť až s jedenástym miestom so 6,5 bodmi o Buchholz pred ďalšími prenasledovateľmi.

Po slávnostnom odovzdávaní cien pre najúspešnejších hráčov prišlo na rad žrebovanie s napätím očakávanej tomboly, v ktorej bolo pôvodne 24 cien a ďalšie 3 darčekové balíčky venovala priamo na mieste starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová, ktorá prebrala nad podujatím záštitu a zvýšila tak jeho spoločenskú prestíž. Okrem hodnotných šachových kníh a kvalitných vín (vrátane tokajských odrôd) boli v losovaní aj dva smartfóny značky Microsoft Lumia. Bolo vidno, že viacerí účastníci, najmä spomedzi mladších ročníkov, počas ťahania lístkov z osudia ani nedýchali. Ako organizátori sme dostali viacero pochvalných reakcií, či už priamo na podujatí alebo neskôr vo forme mailu. Sme radi, že turnaj prebehol k všeobecnej spokojnosti účastníkov a v rámci plánovaného časového harmonogramu nastal sklz len po prezentácii v súvislosti so zákazom parkovania v areáli školy a potrebou preparkovať vozidlá na verejné parkovisko. Veríme, že na budúci rok sa podarí vybaviť výnimku a aj v rámci statickej dopravy budeme môcť ponúknuť zúčastneným absolútny komfort.

Obvykle píšem spravodajský článok o turnaji bezprostredne po jeho ukončení (v zmysle porekadla kto rýchlo dáva, dvakrát dáva), teraz som túto tradíciu porušil. Jedným z dôvodov bolo, že som chcel zistiť, či sa jednalo o historicky najvyššiu účasť na šachovom turnaji v Bratislave. Na základe usilovného bádania šachových historikov môžem konštatovať, že účasť 170 hráčov bola druhá najvyššia. Prvenstvo patrí Majstrovstvám sveta juniorov a mládeže konaným v dňoch 17. - 30. 7. 1993 v bratislavskom PKO. Tam sa zúčastnilo 583 štartujúcich zo 75 štátov sveta.       

Záverom by som chcel poďakovať mestskej časti Karlova Ves za poskytnutie dotácie a osobne pani starostke MUDr. Dane Čahojovej za prevzatie záštity nad podujatím. Firme Dansk s.r.o. ďakujem za sponzoring. Richardovi Renertovi zo spoločnosti 4SPORTS media s.r.o. ďakujem za zapožičanie ozvučovacej techniky. Spoločnosti RICOH Slovakia s.r.o. vďačím za zapožičanie profesionálneho kávovaru a venovanie vín do tomboly. CENADe n.o. ďakujem za spoluorganizovanie podujatia. V neposlednom rade patria slová vďaky aj šachovým klubom, ktoré bezodplatne zapožičali šachové súpravy (Tatran Bratislava, Dúbravan) a všetkým dobrovoľníkom, ktorí pri príprave turnaja strávili desiatky hodín, najmä Igorovi Poláčikovi za prípravu miestnosti a Martinovi Baďuríkovi za obsluhu v bufete.

O tom, ako je náročné organizovať turnaj a čo sa za tým všetkým skrýva, asi najlepšie vypovedajú slová jedného nemenovaného dobrovoľníka: "Myslel som si, že to je šachový turnaj a ono to bola sťahovka" :-)

 

Celkové poradie: 1. GM Milan Pacher, 2. IM Tomáš Krňan, 3. IM Peter Vavrák, 4. IM Dominik Horvath, 5. GM Mikuláš Maník, 6. FM Karol Rückschloss, 7. IM Tomáš Kulhánek, 8. IM Peter Petrán, 9. FM Samir Sahidi, 10. FM Gábor Farkas

Najlepšia žena: WGM Regina Theissl Pokorná

Najlepší senior: FM Karol Rückschloss

Najlepší junior: IM Dominik Horvath

Najlepší hráč ŠK Doprastav: Šimon Šalgovič

 

Vyhodnotenie Majstrovstiev Bratislavského kraja:

Celkové poradie: 1. GM Milan Pacher, 2. FM Karol Rückschloss, 3. IM Peter Petrán

Najlepšia žena: Zuzana Kováčová

Najlepší senior: FM Karol Rückschloss

Najlepší junior: FM Samir Sahidi

 

Výsledky

Fotogaléria

Rozhovor s víťazom