Turnaj „O Pohár Predsedu Bratislavského samosprávneho kraja“ je tradičné spoločné športové stretnutie mládežníckych kolektívov v troch disciplínach: v kanoistike, v športovej streľbe a v šachu. V sobotu 5. 10. 2019 sa uskutočnil už jeho 14. ročník. 

Model 6-kolového turnaja so štyrmi šesťčlennými družstvami zloženými z troch starších mládežníkov (ročník narodenia 2001 a ml.), z toho povinne jedného dievčaťa a troch mladších mládežníkov (r. n. 2005 a mladších) z toho povinne jedného dievčaťa je však nemenný už od začiatku konania podujatia. Hralo sa systémom dvojitého kruhového turnaja, keď sa družstvá medzi sebou stretli dvakrát, pričom odvetné stretnutia sa hrali s obrátenými farbami. Hracie tempo bolo 2 x 10 min. + 5 s/ťah na partiu a hráča. Podujatie organizačne zabezpečoval Bratislavský šachový zväz v spolupráci s Bratislavským združením telesnej kultúry s finančnou podporu Bratislavského samosprávneho kraja.

V posledné roky, najmä kvôli presýtenému kalendáru šachových podujatí, máme problémy s účasťou zahraničných družstiev. Aj tentoraz pricestoval len výber Středočeského kraja (Ø 1502), ďalší tradičný účastník Jihomoravský kraj sa ospravedlnil. Pozvánku tentoraz dostal Trnavský samosprávny kraj (Ø 1377), ktorý postavil mladé perspektívne družstvo a dosiahlo pozoruhodný výsledok z pozície outsidera. Obe družstvá Bratislavského samosprávneho kraja boli prešpikované mládežníckymi reprezentantmi Slovenska a tak dominovali už od prvých kôl. 

Už po prvom kruhu vznikli medzi družstvami výrazné rozstupy, BSK A (Ø 1799), suverénne viedol súťaž s 15-timi bodmi, s výrazným odstupom so priebežným ziskom 10,5 bodu nasledovalo družstvo BSK B (Ø 1634). Tesný súboj o 3. miesto prekvapujúco lepšie zvládal TSK s 5,5 bodmi, o pol partiového bodu z ním bol SČK. Po chutnom obede v neďalekej reštaurácií U Deda v druhom polčase všetky družstvá takmer do bodky skopírovali raňajšie bodové zisky a teda rozdiely medzi nimi sa len zväčšili. Víťazné družstvo Bratislavského samosprávneho kraja A dosiahlo suverénnym výkonom 30,5 partiových bodov (historický rekord!), keď vyhralo všetky svoje zápasy (+6=0=0), pričom z 36 partií jeho hráči prehrali len dvakrát. Druhé miesto so ziskom 21,5 bodu obsadil Bratislavský samosprávny kraj B (+3=1-2). Trnavský samosprávny kraj pri svojej premiérovej účasti získal 10,5 bodu (+1=1-4) a bronzové medaily. 4. miesto s jednobodovým odstupom (9,5 b.) na TSK obsadili šachisti Středočeského kraja (+1=0-5).

Aj v individuálnych hodnoteniach dominovali členovia družstva BSK A. Na 1. šachovnici Samir Sahidi so ziskom 5/6 o pol bodu predstihol aktuálneho majstra Európy do 14 rokov Lukáša Sebastiána Kostolanského. Na 2. a 3. šachovnici rovnako 5/6 bez prehier získali Ondrej Vadila, resp. Daniel Chlpek, obaja hráči družstva BSK A. 4. šachovnicu vyhral Dominik Petrek so ziskom 4,5/6, na 5. šachovnici pozbierala ako jediná z celého turnaja všetky body (6/6) Ema Walterová. Aj na poslednej 6. šachovnici bola najúspešnejšia členka BSK A Simona Bochničková so ziskom 5/6. Monotónne vyhlasovanie úspešných jednotlivcov zmenila len Laura Sehnoutková z družstva Středočeského kraja, ktorá si priemerným výsledkom 3/6 na 6. šachovnici zlepšila svoj rating o 32 bodov, čo bolo najviac zo všetkých účastníkov.

Ďakujeme všetkým hráčom za účasť a korektnú hru, rozhodcom Petrovi Falťanovi a Tomášovi Danadovi za tradične bezproblémový priebeh podujatia. Akciu finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj, materiálne ju zabezpečil ŠK Doprastav Bratislava.

Výsledky možno nájsť na http://chess-results.com/tnr474095.aspx?lan=4

Viac fotografií možno nájsť na https://photos.app.goo.gl/aJx1te2wL2cCQFXU7

 

Stanislav Vlček, Bratislavský šachový zväz