V dňoch 22.4.–28.4.2024 sa v priestoroch ŠK Slovan Bratislava na ZŠ Černyševského 8 uskutočnil pod záštitou spoločnosti TakSys s.r.o. už 43. ročník medzinárodného šachového turnaja OPEN SLOVAN, ktorý bol zároveň hraný ako Majstrovstvá Bratislavského šachového zväzu jednotlivcov pre rok 2024, v rámci ktorého boli osobitne vyhodnotení len hráči z klubov Bratislavského kraja.

Na podujatí sa zúčastnilo 58 hráčov, z toho 1 GM, 1 IM a 2 FM a veľa mladých talentovaných šachistov do 20 rokov, ktorí predviedli vysokú úroveň šachovej hry. Nás ako organizátorov zvlášť teší narastajúci záujem mládeže o tento krásny šport, ktorý podporuje logické myslenie a má mnoho iných kladných vplyvov na intelektuálny rozvoj človeka. Veríme, že z tejto liahne vzíde v blízkej budúcnosti nejeden špičkový hráč. 7. kolový turnaj bol hraný švajčiarskym systémom s tempom 90 min/partia + bonifikácia 30 sekúnd/ťah v bojovnom, ale veľmi korektnom duchu. Hlavným rozhodcom bol IA Rastislav Diviak a riaditeľom turnaja Ing. Ľubomír Munk.

Víťazom 43. ročníka turnaja OPEN SLOVAN sa stal GM Mikuláš Maník z ŠK Slovan Bratislava s bodovým ziskom 6/7, keď súperom povolil iba dve remízy. Na druhom mieste po výbornom výkone skončil Eduard Panko, ŠK Stropkov+Svidník taktiež 6/7, ale s horším pomocným hodnotením, ktorý po prehre v úvodnom kole vyhral ďalších 6 partií. Hráči na 3.- 11. mieste získali zhodne po 5 bodov a o konečnom poradí tiež rozhodlo pomocné hodnotenie. Tretie miesto obsadil talentovaný junior Jonáš Ďurana, Kšn Bratislava, 4. skončil IM Peter Petrán, ŠK Slovan Bratislava, 5. Radoslav Panko, ŠK Stropkov+Svidník, 6. Gréta Kapolková, Kšn Bratislava, 7. Dominik Pecháček, ŠK Slovan Sliač, 8. Daniel Shrinyan, ENG, 9. Richard Galla, ŠK Bašta Nové Zámky, 10. Richard Kolman, ŠK Slovan Bratislava a 11. Tomáš Kukla, Lokomotíva Caissa Bratislava.

Vyhodnotenie víťazov kategórií OPEN SLOVAN 2024:

  • Najlepšia žena : Gréta Kapolková, Kšn Bratislava
  • Najlepší senior: IM Peter Petrán, ŠK Slovan Bratislava
  • Najlepší junior: Jonáš Ďurana, Kšn Bratislava
  • Rating do 1600: Júlia Peterková, ŠK Apollo Slovnaft Bratislava
  • Rating 1601-1800: AFM Tobiáš Nosal, Ks Pezinok
  • Najlepší Slovanista do 2000: Richard Kolman, ŠK Slovan Bratislava (Cenu pre najlepšieho Slovanistu venoval Peter Lukáč)

Víťazi Majstrovstiev BŠZ jednotlivcov pre rok 2024 

  • Celkové poradie: 1. GM Mikuláš Maník, 2. Jonáš Ďurana, 3. IM Peter Petrán
  • Najlepšia žena : Gréta Kapolková, Kšn Bratislava
  • Najlepší senior: IM Peter Petrán, ŠK Slovan Bratislava
  • Najlepší junior: Jonáš Ďurana, Kšn Bratislava

Autor: Ing. Lubomir Munk, ŠK Slovan Bratislava