Dňa 28.9.2024 vo veku 87 rokov nás navždy opustil pán Juraj Kulik.

Bol doslova živým inventárom klubu ŠK Doprastav Bratislava, ktorého členom bol viac ako 60 (!) rokov. Celý život zasvätil šachu, či ako funkcionár, tréner, rozhodca, organizátor šachových akcii, spolu 20 rokov (1981-1999 a 2005-07) bol predseda šachového klubu Doprastav, a v poslednom čase najmä ako hráč. Stál pri zrode novodobého Bratislavského šachového zväzu, keď ho spoluzakladal ako občianske združenie v roku 1990. Stal sa aj jeho prvým predsedom (1990-1993) a od Konferencie BŠZ 2023 aj čestným členom BŠZ. Optimizmus a dobrú náladu rozdával svojim mladším nasledovateľom aj vo svojich posledných dňoch, keď sa zúčastnil klubového bleskového turnaja

Česť jeho pamiatke!

Nasledujúci rozhovor pri príležitosti udelenia čestného členstva BŠZ viedol Stanislav Vlček.

10 otázok pre Juraja Kulika

Juraj Kulik (* 14.5.1937 – 28.9.2024)

SSZ Id – identifikátor 2672 FideId 14927497

 

1.       Kedy a ako si sa dostal k šachu?

      Pochádzam z Dolných Salíb, menšej obce v okrese Galanta, kde som prežil svoje detstvo. Predkovia pochádzali aj zo slovenskej menšiny v Maďarsku v oblasti Békešskej Čaby. Strednú školu som už študoval v Bratislave - stavebnú priemyslovku, ktorá v tom čase sídlila na Zochovej ulici. Mal som rád matematiku a študoval vtedy nový odbor kalkulácie stavieb. Po škole som dostal na tri roky umiestenku do Vítkovických železiarní pri Ostrave, kde som už hrával šach súťažne. Potom som bol 2 roky na povinnej vojenskej službe v Břeclavi, kde som viedol šachový krúžok a vďaka nemu často dostával opušťáky od vedúceho útvaru, s ktorým som vo voľnom čase hrával aj basketbal.

 

2.      Ako dlho si členom ŠK Doprastav, hral si aj za iný klub?

Oženil som sa v 1962, v rokoch 1963-64 sme sa prisťahovali na Šalviovú ulicu v Ružinove. Členom ŠK Doprastav som asi od roku 1962, keď som po absolvovaní vojenskej služby v Ostrave som sa na inzerát úspešne uchádzal o zamestnanie v Doprastave, na Závode 2. Odvtedy som zostal členom nášho klubu, nikdy som neprestúpil. V Doprastave na cenovom oddelení som pracoval najskôr ako výrobný kalkulant, pri príprave stavieb, odsúhlasovaní rozpočtov, neskôr ako vedúci cenového oddelenia až do dôchodku. Zaujímavosťou je, že sme mali záhradku, ktorú som mal blízko bydliska, práve pod dnešným Prístavným mostom, ktorý budoval práve Doprastav. Vyvlastnili nám ju a na jej mieste stojí mostný pilier.

Pri odchode zo zamestnania do dôchodku.

V roku 1978 som sa stal členom výkonného výboru oddielu ŠK Doprastav Bratislava a v tejto funkcií ostal až do 2016. V roku 1981 sa stal predsedom klubu, funkciu predsedu som zastával v rokoch 1981-1999 a 2005-07. V medziobdobí bol predsedom klubu Ing. Ján Sládeček, po mne Ing. Štefan Priam a momentálne Mgr. Michal Vrba.

 

3.      Spomenul by si niečo z histórie klubu ŠK Doprastav Bratislava?

1. januára 1953 vznikol Národný podnik Doprastav Bratislava s prioritným zameraním na dopravné stavby. Korene zrodu podniku však siahajú ešte ďalej pred rok 1953. Koncom 40-tych rokov vznikajú československé stavebné závody - Závod pre dopravné stavby a Závod pre stavby vodohospodárske. Ich zlúčením vznikol dňa 23.10.1951 národný podnik Ingstav Bratislava a po jeho reorganizácii v roku 1953 národný podnik. Šachový oddiel Doprastav bol založený pravdepodobne už v roku 1951 alebo 1952, teda ešte pred vznikom podniku.

Dlhoročným predsedom oddielu bol JUDr. Ernest Nový, významný bratislavský funkcionár, organizátor, ktorého v roku 1976 vystriedal vo funkcii predsedu Ing. Ján Vloššák. Dr. Nový však pracoval vo výkonnom výbore oddielu až do svojej smrti v marci 1982. Na schôdzi VV v súčasnej budove Dps na Drieňovej sa zle cítil a v nemocnici v P. Biskupiciach neskôr zomrel. Na ortodoxnom pohrebe sa zúčastnili vari všetci významní bratislavskí šachisti tej doby. Je pochovaný na židovskom cintoríne na Žižkovej ulici.

Turnaj juniorov koncom 70-tych rokov. Sedia funkcionári zľava: Juraj Kulik, JUDr. Ernest Nový, Dezider Schmidt. Najmladší na fotografii je chlapec vedľa D. Schmidta, Igor Štohl, budúci veľmajster.

 Pri partii z 80-tych rokov.

 4.     Ktoré úspechy klubu by si vyzdvihol?

V sezóne 1974/75 Doprastav postúpil do I. SNL, keď obsadil 2. miesto v II. SNL západ a vyhral doplňujúcu kvalifikáciu 5,5:2,5 proti Stavbár Žilina a 4,5-3,5 proti SP SkZ Dubnica.

V 70-tych rokoch boli významnými členmi oddielu napr. Ing. Ladislav Lutter, Ján Dvorský, Ján Kotlárik, Ing. Ján Vloššák, Ing. Ivan Paulička, Ján Masarovič (otec), Ing. Igor Masarovič (syn), Marián Jurčák, Peter Androvič, Ladislav Mechura, Jozef Džavík mladší, Zděnek Bartek, JUDr. Mikuláš Kriszt, mimochodom vedúci knižnice na Doprastave.

V 80-tych rokoch pribudli Pavol Danek, Martin Pikulík, Jozef Kysel, Ladislav Ochrana, neskôr Daniel Odler, Martin Mynář, Zuzana Kováčová.

V 90-tych rokoch sa Doprastav dostal na najvyššiu slovenskú úroveň. Najväčším dovtedajším úspechom bolo víťazstvo v I. SNL v ročníku 1991/92 a právo účasti v celoštátnej československej šachovej lige 1992/93. Tá sa však už nehrala. Na jeseň roku 1992 sa už schyľovalo k rozdeleniu Československa a zväzy a kluby sa rozhodli oddeliť súťaže v predstihu. Vznikla tzv. slovenská superliga, kde hrali len štyri družstvá, tri slovenské z celoštátnej ligy (ELAI Bratislava, Slovan Bratislava a Lokomotíva Trnava) a víťaz I. SNL Doprastav Bratislava, ktorý skončil v súťaži štvrtý. Hlavnými ťahúňmi A-družstva boli mladí hráči Juraj Lipka, Ján Dudáš, Tomáš Likavský. V ďalšom ročníku sa najvyššia súťaž rozšírila na 14 družstiev, Dps skončil na 13. mieste, teda vypadol. Mladí sa postupne rozišli do klubov, ktoré im vedeli ponúknuť lepšie podmienky a Doprastav po ďalších úpravách súťaží niekoľko sezón osciloval na hrane 1. a 2. ligy.

Ďalší kratší vzlet nastal na prelome tisícročia, keď dorástla generácia talentov ako boli Michal Kujovič, Dušan Schwarz, Stanislav Vlček, Martin Fraas, ktorým sa podarilo na jednu sezónu 1999/2000 znovu postúpiť do extraligy. 

Po vypadnutí sa opakoval scenár z minulosti, klub sa prepadol až do 2.ligy. Aj vďaka sponzorskej podpore Petra Paška a spojeniu so zaniknutým klubom ŠK Dunaj sa opäť podaril návrat klubu do extraligy, avšak až v ďalšej dekáde, v sezóne 2011/12. Na niekoľko ročníkov sme sa udomácnili v extralige, v ročníku 2012/13 dosiahli opäť 4. miesto na Slovensku (presne s 20-ročným odstupom), avšak aj kvôli vysokým nákladom klub nedokázal udržať kľúčových hráčov a zostúpil do 1. ligy, ktorú hrá aj v súčasnosti.

 

5.     Ktoré turnaje si organizoval?

Šachový klub Doprastav organizoval kandidátsky turnaj Doprastavu, od roku 1982 ako Memoriál JUDr. Nového. Predtým sa nazýval klasifikačný turnaj na počesť Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie o normu kandidáta majstra (KM). Najlepší člen klubu bol majstrom oddielu v konkrétnom roku. Finále preboru oddielu bol kandidátsky turnaj, kde boli pozývaní hráči mimo oddielu, aby bolo možné plniť normu KM. Pomáhal som organizovať Majstrovstvá Československa žien 1976, kde sa zúčastnila aj Margita Poľanová, prvá Slovenka, ktorá vyhrala Majstrovstvá Československa a hrala na šachovej olympiáde 1974. Popri tom sme v spolupráci s Dr. Novým a D. Schmidtom organizovali Majstrovstvá Bratislavy. Tie sa vtedy hrávali postupovým systémom uzavretých turnajov na tri etapy. Z tretej, najvyššej etapy sa postupovalo na Majstrovstvá Slovenska. Najviac turnajov som organizoval v rámci oddielu: klubové prebory, bleskové turnaje, ale najmä každoročné zostavovanie družstiev do ligových súťaží. V rámci klubu sme organizovali súťaž aktivitu členov klubu, kde sa zohľadňovali výsledky aj aktivita členov.

 

6.      Bol si so šachom v zahraničí?

Popri klubovej činnosti sa organizovali aj turnaje stavebných podnikov. Riaditeľom Závodu 2 vodohospodárske stavby, kanalizácia (dnes sídlo Metrostavu, Mlynské Nivy 68) bol Ing. P. Biermann, člen šachového oddielu, ktorý organizoval turnaje 4-členných družstiev jednotlivých podnikov Doprastavu. Ako riaditeľ zamestnával v podniku aj šachistov, napr. M. Huliakovú, J. Kerstena.

Stavebný podnik Doprastav organizoval cez odborovú organizáciu ROH pravidelné podnikové družobné zápasy so zamestnancami stavebných firiem z Budapešti, Chorvátska, Kyjeva (Mostodriad). Počas turnaja v Kyjeve sme boli spolu s Krisztom, Huliakovou a Gorušom aj na výlete v Moskve.

 

7.      Si ústredný rozhodca 1993, čo to znamená?

V svojej dobe to bola trvalá najvyššia rozhodcovská trieda. Pravidelne som rozhodoval ligové zápasy, domáce turnaje, predovšetkým Kandidátsky turnaj Dps, prebor oddielu, mládežnícky turnaj o Pohár SNP, v súčasnosti Memoriál O. Rintela. Rozhodoval som aj Majstrovstvá sveta mládeže v Bratislave 1993.

 

8.     Trénoval si aj deti a mládež, kto boli Tvoji zverenci?

Ondrej Rintel po presťahovaní z Topoľčian do Bratislavy približne v roku 1984 prišiel do klubu Doprastav. Organizoval Veľkú cenu Slovenska a mládežnícky Turnaj o pohár SNP. Viedol som krúžok na CVČ Chlumeckého po smrti Ondreja Rintela (1994). V tom čase chodili do krúžku Michal Kujovič, Dušan Schwarz, Vojtech Slovik, Michal Vrba, Ján Csetö a ďalší mladí doprastaváci. Neskôr krúžok po mne prebral Boris Rintel, syn Ondreja Rintela.

 

9.      Čo bol pre Teba osobne dôvod stať sa funkcionárom a v neposlednom rade predsedom BŠZ?

V druhej polovici 80-tych rokoch sa zvýšil počet členov oddielu Doprastav a vďaka trénovaniu mládeže narástla aj výkonnosť. Doprastav v tom čase už často hrával I. SNL a hráči potrebovali organizačné aj  funkcionárske zázemie. Písal som aj články do podnikového časopisu Doprastavu, aj vďaka čomu sa darilo udržiavať šachový klub v dobrej finančnej disciplíne.

Predseda ŠTK SŠZ som sa stal 1.8.1986, bol som riaditeľom I. SNL počnúc ročníkom 1986/87. Riadil som aj úvodný ročník 1992/93 samostatnej slovenskej superligy. Krátko po prijatí zákona o zakladaní občianskych združení sme založili Bratislavský šachový zväz (pozn. dňa 18.9.1990), kde som bol predsedom prvé funkčné obdobie 1990-1993.

Bratislavský šachový zväz ocenil Juraja Kulika uznesením Konferencie BŠZ 2023 za jeho zásluhy o rozvoj bratislavského šachového života udelením titulu Čestný člen BŠZ.

 

10.   Aké sú Tvoje ďalšie záľuby okrem šachu?

Mám rodinu, dcéru, vnúčatá a už aj pravnúčatá. Sledujem šport a stále ma baví tipovanie zápasov. Kým mi to ešte sily dovolili, venoval som sa aj záhradke.