Dňa 12. októbra 2021 bude v priestoroch Barokového nádvoria Univerzitnej knižnice v Bratislave otvorená výstava známok, zostavená z časti osobnej zbierky vynikajúceho šachového veľmajstra Anatolija Karpova „Vesmír a šachy - moja veľká láska“.
Organizátormi výstavy sú: Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, Ruský dom v Bratislave, Univerzitná knižnica v Bratislave, v spolupráci s Národnou radou Slovenskej republiky, Zhromaždením euroázijských národov, Nadáciou ,,Mier a harmónia“ a festivalom ,,Ruské kultúrne sezóny“.
Anatolij Karpov je jedným z najznámejších šachistov našej doby. V roku 1970 sa stal medzinárodným šachovým veľmajstrom. Je 16-násobným majstrom sveta v šachu, prvým majstrom sveta v bleskovom šachu a 11-násobným šachovým víťazom Oscara.
Anatolij Karpov je navyše uznávaným filatelistom. V Bratislave predstaví fragmenty zo svojej filatelistickej zbierky venovanej vesmírnym témam.
Príjemný darčekom pre návštevníkov otvorenia výstavy bude osobná účasť A.E. Karpova, ako aj ďalšieho vynikajúceho filatelistu - slávneho ruského architekta Sergeja Tkačenka. Špeciálne pre túto výstavu pripravil výber známok z rôznych krajín sveta, ktoré zobrazujú ním navrhnuté architektonické štruktúry. Všetky známky v tejto kolekcii boli vo vesmíre a majú zodpovedajúci certifikát.
Výstava potrvá do 14. novembra 2021 a pozrieť si ju môžu nielen používatelia knižnice, ale aj široká verejnosť v otváracích časoch Univerzitnej knižnice (https://www.facebook.com/ulibsk/).